De Ambulance Site
alles over ambulances
Hartklachten bij vrouwen
Over ons....
Webdesign: Frank Dusoswa
Wist je dat er meer vrouwen overlijden aan hartklachten dan mannen? Dat hart- en vaataandoeningen een ‘oudemannenkwaal’ is blijkt dan ook een hardnekkige mythe. Ieder jaar organiseert de Hartstichting ‘Dress Red Day’ om aandacht te vragen voor vrouwen met hart- en vaatziekten.

De cijfers liegen er niet om: in Nederland gaan dagelijks 60 vrouwen tegenover 52 mannen dood aan hartklachten als een hartinfarct of een beroerte. Dat maakt hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.

Vrouwen 17 minuten later gedotterd dan mannen

Hartklachten bij vrouwen zijn vaker fataal dan bij mannen omdat vrouwen regelmatig te laat behandeld worden. Vrouwen herkennen de symptomen van hartklachten niet of gaan te laat naar de huisarts. Niet zelden denken vrouwen de klachten te kunnen herleiden tot stress of de overgang. De link naar mogelijke hartklachten wordt dan helemaal niet of te laat gelegd. Het gevolg is dat vrouwen met een acuut hartinfarct gemiddeld 17 minuten later gedotterd worden dan mannen.

Meer onderzoek naar hartklachten bij vrouwen

Met Dress Red Day hoopt de Hartstichting geld op te halen voor onderzoek naar vrouwen met hart- en vaatziekten. Het tijdig bewust zijn van de signalen en risico’s op een hart- of vaatziekte is immers van levensbelang. Er is tot op heden vooral onderzoek gedaan naar hart- en vaataandoeningen bij mannen. Omdat vrouwen andere symptomen ervaren zijn deze resultaten niet zomaar te vertalen naar vrouwen. Er is dus meer onderzoek nodig om de verschillen in hartklachten tussen vrouwen en mannen in kaart te brengen. Daarnaast kan de zorg voor vrouwen met hartklachten beter en moeten specialisten hartklachten bij vrouwen eerder kunnen herkennen.

Meedoen met ‘Dress Red Day?

De Hartstichting roept alle vrouwen op om op Dress Red Day samen in het rood te gaan en de problematiek van hartklachten bij vrouwen op de kaart te zetten. Door rood te dragen laat je zien dat je bewust bezig bent met je eigen gezondheid en dat je alert bent op de symptomen van hart- en vaatziekten. Organiseer een actie en haal geld op voor de Hartstichting. De Vriendenloterij roept als donateur van de Hartstichting op om samen in het rood te gaan. Het valt natuurlijk veel meer op als je met een hele groep vriendinnen rood draagt.

Auteur: Danja Raven

BRON: Hartstichting
In 2001 besloten we een website te maken. Het onderwerp was al gauw gevonden. Harry is ambulance chauffeur en ik was toentertijd ICT'er dus de taakverdeling was ook al snel duidelijk. Verder was ik er van overtuigd dat als we het goed zouden aanpakken we genoeg bezoekers zouden krijgen.

Het promoten van de website werd daarmee ook een taak van mij. De emails die we ontvingen werden weer allemaal door Harry beantwoord. Zo hadden we eigenlijk duidelijk eigen taken. Een screenshot van hoe die website er in die dagen uitzag vind je hier.


[Home][Geschiedenis][Organisatie][Uitrusting][Personeel][Alarmnr. 112][Spoedmelding][Groene lamp]
Traumahelikopter bij het UMCG in Groningen
Met de heli naar het ziekenhuis
BRON: 112Groningen.nl